Tisztelt Lakosság! 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan, a termőföld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A védekezés legegyszerűbb módja a kaszálás, esetleg a vegyszeres gyomirtás.

A parlagfűvel fertőzött területek felkutatása külterületen a járási hivatalok, belterületen az önkormányzat jegyzőjének hatásköre. A hatóság feladata a közérdekű védekezés elrendelésére terjed ki.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha a földhasználó időközben maga eleget tesz a kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

 A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága, mértéke tehát földterületenként 15.000,-Ft-tól 5.000.000,-Ft-ig terjed.

A védekezési kötelezettségét nem teljesítő tulajdonos/földhasználó a –bírságon túl- vele szemben elrendelt közérdekű védekezéssel kapcsolatosan felmerülő költség megtérítésére is kötelezett. A költség köztartozásnak minősül, adók módjára behajtható.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésük merülne fel kérem keressék bizalommal kollégáimat az alábbi elérhetőségeken: 

  1. Hohmann Ágnes – települési főépítész: 72/570-933; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  2. Schäffer Rita – műszaki ügyintéző: 72/570-913; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, kérem tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek! Köszönjük!

Teak