. 6 oC
2024. március 29. péntek
Auguszta
NAGYPÉNTEK

Hírek

2023. január 23., hétfő 09:36

Iparűzési adó devizában

Értékelés:
(2 szavazat)
Tájékoztatás: 2023. január 1-től az iparűzési adó megfizethető euróban és dollárban is

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az adózók 2023. év január 1-jétől a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján a helyi iparűzési adót euró vagy amerikai dollár devizanemben is megfizethetik.

Az adózó 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által az illetékes önkormányzat részére e célból nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.
Az új szabály egyszerűsítést jelent azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A Korm. rendelet által biztosított új lehetőség – elsősorban az említett cégek számára - megkönnyíti az önkormányzatok felé teljesítendő helyi iparűzési adó befizetését. A devizában történő befizetés lehetősége minden cég számára elérhető.
A Kincstár által Kozármisleny Város Önkormányzata részére megnyitott deviza számla adatai:

Önkormányzat neve: Kozármisleny Város Önkormányzata
Számla száma: 10024003-00001260-02120017
Számla IBAN száma: HU29 1002 4003 0000 1260 0212 0017

A számla mentes a kincstári díj fizetés alól, valamint a számlán végrehajtott fizetési művelet nem keletkeztet pénzügyi tranzakciós illeték fizetési kötelezettséget.

Felhívjuk a szíves figyelmüket arra is, hogy a deviza átutalás kezdeményezésekor a fizető félnek minden esetben fel kell tüntetnie az önkormányzat Kincstárnál vezetett 28 karakter hosszúságú nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámán (IBAN) túl a számlavezető („account with institution") Magyar Államkincstár BIC kódját: HUSTHUHB, valamint a Kincstár levelező („correspondent") bankjaként a Magyar Nemzeti Bank BIC kódját is: MANEHUHB. SEPA átutalás esetén a kedvezményezett bankja BIC kódjaként a Kincstár HUSTHUHB BIC kódját kell feltüntetni.

A Kincstár a fizetési kötelezettség teljesítése érdekében a számlájára utalt euró- vagy amerikai dollár összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz történő beérkezésekor érvényes árfolyamon számított és jóváírt forintösszegét haladéktalanul átutalja az önkormányzat helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

A devizában megfizetett helyi iparűzési adó megfizetésének napja az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja, azaz az ilyen jellegű utalást célszerű néhány nappal hamarabb indítani!

Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámláján a helyi iparűzési adóbeszedési számlájára a fentiek szerint átutalt összeget tünteti majd fel befizetésként.

A forintban történő helyi iparűzési adószámla változatlan, itt közvetlenül is utalhatnak forintban az önkormányzatunk számlájára.
Utoljára frissítve: 2023. január 23., hétfő 09:40
Copyright © Kozármisleny Online - Minden jog fenntartva - Made by PCLaci