. 13 oC
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab

Hírek

2023. március 22., szerda 08:54

Figyeljünk a szabályos parkolásra!

Értékelés:
(1 szavazat)

Tisztelt Lakosság!

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2023. április hónaptól a Közterület-felügyelet fokozott ellenőrzést tart, melynek során különösen a szabálytalanul parkoló gépjárműveket ellenőrzi.

Ha ilyen figyelmeztető cédulát talál autója szélvédőjén az azt jelenti, hogy szabálytalanul (nem megengedett helyen, zöldterületen) parkolt vagy várakozott!

Az ellenőrzés során a szabálytalanul parkoló gépjárműveken először csak figyelmeztető cédulát helyezünk el. Az 1 hónapos türelmi időszakot követően a szabálytalan parkolás közigazgatási szankciót von maga után!

Kérjük Önöket, hogy fokozottan figyeljenek a KRESZ szabályainak ill az önkormányzat vonatkozó rendeleteinek betartására!

Megértésüket és közreműködésüket köszönjük!

Kozármisleny Város Önkormányzata Közterület-felügyelete

Tájékoztató a parkolással kapcsolatban

Tisztelt Autóhasználó!

Egyre nagyobb gondot jelent a város utcáin a közterületen parkoló autók sokasága. A parkoló autók esetenként már akadályozzák a biztonságos és folyamatos gépjármű és gyalogos közlekedést.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet rögzíti a megállás szabályait.

Tilos megállni:
1. ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;
2. be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban vagy más olyan helyen, ahol a járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból nem észlelheti;
3. útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;
4. kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;

Járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Kozármisleny Város Önkormányzata a közlekedési szempontból neuralgikus részeken megállást és várakozást tiltó táblák kihelyezésével eseti módon kezdte meg a közterületi parkolás visszaszorítását. Tájékoztatom, hogy a fenti jogszabályok betartását a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrizni fogják, akik szabálytalan parkolás esetében eljárni kötelesek.

Jogszabály tartalmazza, hogy az egyes ingatlanok rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű parkolóhelyek száma hogyan számítható ki, és azt is, hogy ezt a parkolóigényt az ingatlanokon belül kell kielégíteni.

Kérem a jogszabályokban foglaltak betartására fokozottan figyeljen és gépjárművével lehetőség szerint ne a közterületen parkoljon, álljon be a saját ingatlanára, vagy azon személy ingatlanára, ahova érkezett, ezzel is segítve a városunkban élők közlekedését!

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel kérem keresse bizalommal Lembachné Pintér Brigitta közterület felügyelő - hatósági ügyintézőt az alábbi elérhetőségeken:
Tel: 72/570-933
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Köszönjük együttműködését!
Utoljára frissítve: 2023. március 22., szerda 09:44
Copyright © Kozármisleny Online - Minden jog fenntartva - Made by PCLaci